Kontakt webmaster@saxylle.se

Textilier i hemmet

Matta uthängd på torkSverige är inte längre ett land där det tillverkas textilier i någon större utsträckning. Men svenskar är fortfarande mycket förtjusta i textilier, och med textil kan man göra mycket med rum. Det gäller både i hemmet och i offentliga miljöer.

En gång i tiden var textilindustrin en viktig del av den svenska industrin. Från 1830-talet fram till 1960-talet fanns flera stora textilfabriker i landet. Idag kan man se flera av byggnaderna som inrymde fabrikerna i framför allt Borås och Norrköping, som var två av de viktigaste städerna i den svenska textilindustrin. Fabrikerna tillverkade framför allt kläder – Algots i Borås producerade 4 miljoner plagg år 1964 – men även andra typer av textil, inte bara avsedda för konsumentmarknaden.

Från 1950-talet ökade konkurrensen från låglöneländer, och det blev allt svårare för de svenska industrierna att överleva. Drags AB i Norrköping lades ned redan 1954, men det hela var en utdragen process. Den sista fabriken som lades ned var Malmö strumpfabrik 1992. Mer om den svenska textilindustrins historia finns att läsa på Tekniska Museets sajt.

Förändra ditt hem

Det finns fortfarande textilfabriker i Sverige, men man kan knappast prata om en svensk textilindustri idag. Intresset för textilier är dock fortfarande stort i landet. Äldre textilier kan säljas för ganska stora pengar, men idag kan man hitta nästan vilken typ mönster som helst oavsett vilken prisklass man letar i.

Textilier kan vara ett sätt att förändra ett helt rum. Hyr du din bostad, och har därför inte tillåtelse att måla eller tapetsera om? Du kan förändra rummet lika mycket, om inte mer, genom att klä om möbler, byta gardiner, lägga ut mattor på golvet och, om detta inte räcker, också hänga upp textilier på väggarna. I ett sovrum kan man också byta sängkläder eller överkast och klä in sänggaveln. I ett vardagsrum kan man också klä in kuddarna i soffan i ett nytt tyg.

Man kan också liva upp befintliga textilier, genom att trycka eller måla mönster på dem. Man kan använda enkla tekniker som potatistryck, eller tejpa ett mönster som man sedan målar med textilfärg. Det brukar bli intressant även om mönstret inte blir helt perfekt, eller kanske just därför. Vill man bara ha en annan färg på dem kan man färga om dem med textilfärg.

Textilier i offentliga miljöer

Även offentliga miljöer kan livas upp med textilier. I större sammanhang, som i FN-högkvarteret i New York, brukar man tänka på det redan från början. Sverige har t.ex. skänkt ett draperi till en av salarna i byggnaden, vilket man kan läsa om i Arbetarbladet. Upphovskvinnan till verket är konstnären Ann Edholm.

När det kommer till kontor och liknande miljöer är det dock inte alltid som man tänker på hur stor skillnad som textilier kan göra för att liva upp en miljö som annars domineras av vitt, svart och grått. Även de svenska kontoren skulle må bra av mönstrade stolsdynor, mattor eller soffkuddar med psykedeliska mönster.