Kontakt webmaster@saxylle.se

Gammal möbel i ny skrud

Har du en möbel som börjar se lite trött ut. Den kanske betyder en ny kostym? Nästan alla möbler kan få sig en ansiktslyftning med hjälp av textilier. Och det gäller inte bara stoppade möbler.

Har du en fåtölj eller soffa som står hemma, och som har sett bättre dagar? Du kan naturligtvis köra den till återvinningsstationen, och sedan ta bilen till en möbelbutiken eller –varuhuset och köpa en ny. Men det kan ju finnas goda skäl att behålla möbeln. Den kanske har stort affektionsvärde, är av extraordinärt god kvalitet eller så vill du kanske helt enkelt undvika det slöseri med naturresurser det innebär att köpa en helt ny möbel.Katt i fåtölj

Lösningen kan vara att klä om möbeln. Det behöver faktiskt inte vara svårare än att man kan göra det själv. Här finns en artikel från Vi i villa om hur man kan klä om en soffa. I artikeln handlar det dock om en soffa med raka linjer. Har man en möbel med mer mjuka linjer, som en gammal öronlappsfåtölj eller en Carl Malmsten-soffa, kan det dock vara bäst att lämna in den till en professionell tapetserare. Det blir inte billigt, men det blir bra, och troligen billigare än att köpa en ny möbel av samma kvalitet som den gamla. Sedan finns naturligtvis miljöaspekten också.

Om din möbel kommer från Ikea kan du även leta på nätet efter ett nytt överdrag. Det finns flera tillverkare som säljer överdrag sydda efter måtten på populära Ikea-möbler.

Tyg på trämöbler

Även ett skåp som blivit repigt kan räddas med textil. Om ytan är av fanér, vilket är vanligt när det kommer till teakmöbler, går det inte att slipa den. Då kan en lösning vara att klä möbeln i tyg. Denna idé är inte ny – på 30-talet designade Josef Frank ett skåp som han klädde i tyg av egen design. Inspirationen fick han från Storbritannien.