Kontakt webmaster@saxylle.se

Rätt värdering av bostaden lönar sig

Funderar du på att sälja eller vill du kunna utöka bolånet? Då gäller det att ta reda på vad din lägenhet eller ditt hus är värderat till. Genom att använda en smidig tjänst online för att värdera din bostad snabb och enkelt kan du komma igång redan idag!

Att låta en mäklare göra en professionell värdering av din bostad inför försäljning är viktigt eftersom det kan påverka slutpriset. Att ha ett för högt eller för lågt utgångspris kan leda till att du får ut ett lägre pris än om du hade haft en korrekt bedömning av din bostad. Att få en värdering är idag mycket enkelt. Det enda du behöver göra är att besöka SkandiaMäklarnas bostadsvärdering på nätet och fylla i uppgifter om den aktuella bostaden. Värderingen online är helt kostnadsfri och i normalfallet får du en värdering via mejl inom en arbetsdag.

Ta reda på vad som avgör värdet på bostaden

Det finns flera faktorer som avgör vad en bostad har för värde, exempelvis storleken, antal rum och var den ligger någonstans. Det spelar också stor roll i vilket skick lägenheten befinner sig i, till exempel om den är nyrenoverad eller kräver en omfattande renovering. Särskilt skicket på kök och badrum spelar stor roll för värdet eftersom det är mer kostsamt att renovera dessa rum än övriga.

Det finns också många andra faktorer som påverkar. Några exempel är: uppvärmningskostnad, ränteläge och statstik på försäljning av liknande bostäder i samma område. För att kunna göra en sammanlagd bedömning av alla dessa faktorer krävs i de flesta fall en bedömning av en professionell mäklare.

Öka värdet på din bostad

När du kontaktar en mäklare inför en försäljning är det en bra idé att be om tips om vad just du kan göra för att få ut så mycket pengar som möjligt vid en försäljning. Professionella mäklare har erfarenhet av vilka åtgärder som ger mest och kan också avråda dig från att göra renoveringar som inte skulle löna sig.

Det finns några generella tips som mäklare brukar ge de flesta säljare, tips som varken är svåra eller dyra att genomföra. Med några enkla och billiga knep kan du ordna ett hem som får budgivningen att ta fart. Bland knepen finns bland annat rådet att ta bort möbler under visningen så att rummen känns större. Det kan handla om att ställa ut en fåtölj eller en bokhylla i förrådet. En annan viktig detalj är att städa riktigt ordentligt inför fotografering och visning och att ta bort personliga detaljer. Tanken är att de potentiella köparna ska kunna leva sig in i hur det skulle vara att bo i bostaden.

Tips från mäklare inför försäljning

  • Rensa, rensa, rensa! Ett välstädat och luftigt hem ger en harmonisk känsla samtidigt som det ger spekulanterna en känsla av att bostaden är rymlig.
  • Snygga till ytskicken genom att måla väggar och lägga ett nytt golv om det befintliga är väldigt slitet.
  • Ta bort personliga saker som till exempel fotografier och ersätt dem med stilrena tavlor och inredningsdetaljer.