Kontakt webmaster@saxylle.se

Illaluktande textilier kan bero på mögel

Mögel i textilier kan bero på mer omfattande skador i ditt hem. Oftast är det vind och krypgrund som är de största härdarna, men det förekommer också fuktskador i kök, badrum och tvättstugor. Hur längesedan var det egentligen du besiktade ditt hem för mögel- eller fuktskador?

En mardröm för oss textilälskare skulle vara ifall vårt textilförråd blev angripet av mögel. Hur arbetar du för att hålla dina tyger i gott skick? Mögelsporer kan enkelt slå sig ner i dina dyrbara textiler utan att du vet om det, och därför är det viktigt att göra en mögelbesiktning. Det mest kända företaget är http://www.waterproof-stockholm.se/ som du säkert känner igen som sponsor från TV4. Mögel kan du bland annat härleda ifall dina textilier luktar unket som en källare. Tyvärr vänjer sig näsan vid lukten snabbt, och det kan till och med vara så att du inte själv känner lukten längre.

Tips för att undvika mögel hemma

Hur du sköter din tvätt och var du torkar den kan ha avgörande effekt på om det bildas en osund, fuktig och möglig atmosfär i ditt hem. Är du rätt om dina textilier brukar du nog tänka en extra gång innan du kör dem i en torktumlare eller ett torkskåp – å andra sidan är det inte heller bra att låta dem torka inomhus. Tänk bara vad många dagar som det står ett blött tvättställ i ditt hem och droppar både synliga och osynliga fuktdroppar som tränger sig in i väggar och tak? Många forskare menar att man borde sluta hänga tvätten inomhus omedelbart. Visste du till exempel att du kan hänga din tvätt utomhus, även när det är minusgrader? Tvätten kommer torka!

Dålig ventilation kan vara en orsak till varför det bildas fuktskador i ett rum, å andra sidan kan ett alltför ventilerat hem orsaka mögel på vinden eller i krypgrunden istället. Mögelsporerna vill föröka sig och kommer med största sannolikhet att även tränga in i dina textilier. Du kan läsa om fler bidragande orsaker här, men ha alltid i åtanke att du bör låta en specialist ta en titt på ditt hem. Det är nämligen inte bara dligt för ditt inomhusklimat och för dina kära tyger – mögelsporerna är hälsofarliga att andas in. Läs mer om det på Folkhälsomyndigheten.