Kontakt webmaster@saxylle.se

Sommarens hetaste textilier 2018

När våren och sommaren nalkas och ytterkläderna tas av, så är det inte konstigt att folk lägger mer märke till textilier. Sommaren 2018 har många material att bjuda på. I sommar ser vi bland annat lin, utblandat naturmaterial med viskor, bomull och annat. 

Metall, blommigt, ränder, linnetyger, transparens och stickat är bara några få av de material som kommer att synas på både folk och hemma i sofforna, under sommaren 2018. Man har velat skapa en rustik känsla och samtidigt en naturnära förnimmelse som både innehåller trendiga mönster och enfärgat.

Färger och material SS-18

Att lin alltid är trendigt till sommaren är förmodligen ingen överraskning, men numera blandar man också upp detta naturmaterial med viskos, lyocell, bomull och polyester för att få till en mer blank yta och inte ett lika skrynkligt tyg. Lyocell och Tencel har funnits med i några år nu och är ett naturmaterial som utvinns ur träd. Det påminner om bomull men är inte lika styvt utan ger mer flow i tyget. Redan under några år har dessa två varit mycket frekventa inom klädkollektioner, inte minst inom de större kedjorna. Det finns mängder av olika tyger och fler ser dagens ljus med tiden, du kan läsa mer om dem här. Om du älskar silke så bör du köpa vildsilke, eftersom ”vildsilke kan vara snällare mot djuren”, som Sveriges Konsumenter uttrycker det:

Siden är tyg av silkestråd. Det kommer från den kokong som silkesmasken spinner runt sig när den förpuppas och blir en silkesfjäril. Kokongerna läggs i varmt vatten så att limmet som håller ihop kokongen smälter och tråden kan lindas upp. Siden är tunt och vackert, men skrynklar lätt. Pupporna dör i processen. Vildsilke kan vara snällare mot djuren eftersom det ibland görs av puppor där larverna blivit fjärilar och flugit iväg.

Under sommaren 2018 piffar man upp tyger genom att blanda i metalltråd eller rent av låta hela tyget vara silver- eller guldfärgat. Även de traditionellt blommiga tygerna får gärna ha i sig lite glittertråd som grädde på moset.

Naturtyger i blandningar

Det vi ser mycket av under sommaren 2018 är mix av naturtyger som lin, bomull, siden och viskos. De är sedan ofta blandade med varandra eller ett syntetiskt material för bättre hållbarhet och estetiskt intryck m.m. Förmodligen håller trenden i sig och allt fler börjar tänka mer övervägt på sina materialval.