Kontakt webmaster@saxylle.se

Förändra rummet med ett draperi

Draperier kan ha många olika syften, från att minska värmespillet i ett rum till att få det att kännas större. Om man är lite kreativ kan man använda draperier till lite allt möjligt i ett hem.

Slottsinteriör med draperiEtt draperi är för det mesta ett tygstycke som hänger i en dörröppning, eller i ett annat utrymme som man vill dela av på ett eller annat sätt. Den vanligaste typen av draperi som man hittar i svenska hem är troligen duschdraperier. De är för det mesta gjorda av polyester, och hänga upp för att skärma av våtutrymmen så att man inte stänker ned hela med vatten när man duschar.

Det är inte bara vatten som kan stängas ute på detta sätt. Har man en sovalkov i sin lägenhet kan man skärma av den med ett mörkt draperi, så sover man bättre. Om man istället bor i ett dragigt hus kan man hänga upp tunga draperier för att förhindra att värmen försvinner från ett rum.

Praktiska draperier

Ett draperi kan också vara ett sätt att få ett rum att kännas större. Häng ett ljust draperi längs en vägg i rummet, och belys det bakifrån med exempelvis LED-lampor. Då ser det ut som att det finns ytterligare ett fönster i rummet. Fler tips för att ”förstora” ett rum finns här.

När det kommer till draperier behöver det inte handla om textila material. Många gånger kan man också använda sig av ett pärldraperi, eller något annat draperi gjort av fasta material, som t.ex. bambustavar. Ett sådant draperi passar bra innanför ytterdörren i ett hus. Om man varma dagar har dörren öppen vill man gärna veta om någon går in i huset, och med ett draperi som låter går det inte att smyga sig in.