Kontakt webmaster@saxylle.se

Sy något nytt av dina gamla gardiner

Återbruk är på modet och många är trötta på slit-och-släng-mentaliteten. Att kunna sy något nytt av gamla textilier är ett miljövänligt, ekonomiskt och roligt sätt att förnya tygerna. Har du gamla gardiner liggande finns det många sätt att ge dem nya användningsområden genom att sy om dem.

Har du gamla gardiner som är trasiga eller har du helt enkelt tröttnat på dem? Då kan du sy om dem och det är bara fantasin som sätter gränserna för vad du kan göra med dem. Utgå från hur stora tygstyckena är och vilket tyg det är, till exempel siden, sammet, plysch, tyll, syntet och lin. Passa på och inred med årets hetaste trender, då kanske du vill byta ut gardinerna. Några populära inredningstrender är bland annat beige färger, naturliga material, inspiration från havet, inspiration från 70-talet och något som bryter av i den avskalade stilen.

Blir det små tygstycken över passar de till hårband, pannband eller dekorationer till kläderna.

Exempel på vad man kan sy av gardiner

Det finns mycket att göra med gardiner som du inte använder längre. Man kan sy kläder av dem, både funktionella vardagsplagg, som förkläden, och till maskerad och utklädning, som mantlar. Andra användningsområden är att sy kuddfodral, handdukar, väskor eller lampskärmar. Blir det små tygstycken över passar de till hårband, pannband eller dekorationer till kläderna. Gamla spetsgardiner kan man sätta in i en träram och få ett vackert myggfönster. Man kan också klippa till rutor av många olika tyger och sy ihop dem till ett fint och personligt lapptäcke. Låt gardinerna få ett nytt liv!