Kontakt webmaster@saxylle.se

Få bort dålig lukt i textilier

Har du problem med att dina kläder, lakan eller andra textilier luktar illa efter en tvätt och torkning? Är det en sur och unken lukt som liksom puffar från dina plagg och hemtyger? Då ska du veta att detta går att åtgärda – enkelt dessutom. Här får du tips för att slippa dålig lukt i textilier.

Det ska ju egentligen vara tvärtom- textilier ska lukta gott och fräscht efter tvätt och torkning. Men, tyvärr är det inte alltid så. Ett steg på vägen är att skaffa en Ozoneair, denna tar bort dålig lukt i ditt hem och gör att kläder som torkar doftar gott igen. Men det krävs också att du tar hand om själva tvättandet. För det finns ju två steg i att tvätta – nämligen: först tvätt och sen torka. Här får du tips kring båda. 

Därför luktar dina textilier illa

Men, hur kommer det sig att dina textilier luktar illa efter tvätt och torkning? Det finns flera olika anledningar till detta och i de flesta fall handlar det om bakterier och mögel. I en artikel från Expressen skriver man att dålig lukt i textilier bland annat kan bero på följande:

  • Dålig torkning i tumlaren, antingen är den för full, eller så har du torkat fr kort tid.
  • Mögliga handdukar har tvättats med annan tvätt, då smittar den dåliga lukten av sig.
  • Blöta kläder blir kvar i maskinen för länge innan de tumlas eller hängs upp. Mögel bildas snabbt.
  • Din tvättmaskin är smutsig och behöver rengöras.

Rengör tvättmaskinen och tvätta rätt

Det finns flera saker som du kan göra. Steg ett är att rengöra din tvättmaskin med ättika och föra tom maskin på hög temperatur, skriver Sköna Hem i en artikel. Se även till att rengöra tvättmedelsfacket, där finns en grund för bakterier att gro. I övrigt ska du även dosera tvättmedel rätt och byta tvättmedel efter olika typer av plagg.

Torr tvätt och tvättmaskin

Se till att din smutsiga tvätt är torr innan den hamnar i tvättkorgen, tom tvättmaskinen på blöt tvätt fort och lämna luckor till maskinen öppna så att de kan torka ut, skriver Råd & Rön. Vädra i ditt hem – står luften stilla och är fuktig så torkar tvätten sämre vilket kan bidra till dålig lukt.