Kontakt webmaster@saxylle.se

Rena luften hemma

Det är viktigt att luften hemma är av god kvalitet för att vi ska må bra, och det finns saker vi kan göra för att bättra luften hemma såsom att skaffa luftrenare eller fylla hemmet med växter med renande egenskaper – eller varför inte kombinera de två sätten för extra bra luft hemma!

Svalanmärkt luftrenare (blid lånad från comway.se)

Att bo i hem med dålig luftkvalitet är negativt för oss och som tur är kan den med dålig luft hemma snabbt och enkelt köpa hem en luftrenare som är rekommenderad av Astma och Allergi Förbundet på http://www.coway.se. Positivt med just deras luftrenare är att de fungerar lika bra i villor som i lägenheter, och har dessutom extra låg energiförbrukning. Något som dock kan vara bra att tänka på om du bor i en hyresrätt är att det i främsta ledet är din hyresvärd som ska ansvara för att din hemmiljö och luft är bra. Så om du upplever problem med luftkvaliteten ska du först kontakta hyresvärden eller fastighetsskötaren, och i nästa led kan du kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor för att få hjälp.

Faktorer som påverkar luften hemma

Ampellilja renar luften & passar för allergiker

Enligt Folkhälsomyndigheten så finns det flera faktorer som påverkar luften hemma och dessa är bland annat om ventilationen är felanpassad, fuktskador ger sämre luft, mikroorganismer, allergen, kvalster och tobaksrök till exempel men även radon kan ge negativ inverkan på luften. Så vad ska man då göra om man upplever sig ha just dålig luft hemma? Det mest effektiva sättet är just att införskaffa luftrenare, men en ytterligare sak man kan göra är att skaffa fler växter för att höja luftkvaliteten. I exempelvis Sköna Hem tipsar man om just olika växter som man kan välja bland för detta syfte och i Expressen finns en artikel om vilka växter som passar extra bra att ha just i sovrummet där bra luft är extra viktigt – så varför inte kombinera en luftrenare med en växt som både ser bra ut och gör bra?