Kontakt webmaster@saxylle.se

Bästa tipsen för att städa ur ett dödsbo

Mitt i sorgen kan det vara svårt att vara praktisk och städa ur ett dödsbo. Antingen kan du anlita hjälp eller göra det själv. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Här hittar du de bästa tipsen när du ska städa ur ett dödsbo.

Att städa ur ett dödsbo kan innebära många svårigheter. Förutom den emotionella stress och sorg som ett dödsfall innebär kan det även vara omfattande arbete med att ta hand ett dödsbo. Saker ska sorteras och utrymmen ska röjas, tömmas och städas. I värsta fall kan det även innebära bråk med syskon och andra släktingar. Mitt i sorgen är det svårt att vara stark nog att städa ur ett dödsbo. Det finns dock några smarta tips som underlättar processen. I princip finns det två val: anlita hjälp eller göra arbetet själv. Här kan du läsa mer om de båda alternativen och dess fördelar samt saker som är bra att tänka på.

Anlita hjälp

Att anlita någon annan som städar och sorterar den dödas kläder och ägodelar har flera fördelar. Dels är det effektivt eftersom det är en utomstående person som gör arbetet. Risken för släktbråk är således mycket mindre. Framför allt kan detta alternativ vara bra om det är någon nära som gått bort eftersom det tar bort en del av stressen. Det är lättare att låta en person som inte har en personlig koppling till föremålen göra sorteringen. Att anlita professionell städhjälp kan vara ett bra sätt att få bort dålig lukt och få hemmet rent. Framför allt mattor, möbler och gamla textilier måste vädras innan de kan säljas eller användas igen. Om det är tunga saker som exempelvis ett piano kan det också vara bra med professionell hjälp.

Gör det arbetet själv

Om du har orken kan du såklart städa ur dödsboet själv eller med familj. Du kan välja att göra allt själv eller några av sysslorna. Exempelvis kanske du och familjen sorterar föremålen, men låter någon annan städa. Det är upp till er hur ni vill göra, men självklart är det billigare att göra det själv. Många är i efterhand glada att de gick igenom föremålen själva. Ibland dyker värdefulla föremål eller saker med affektionsvärde upp. Många ser sorteringen som en viktig del av sorgeprocessen.