Kontakt webmaster@saxylle.se

Mattor

Är du en sådan som ägnar mycket tankeverksamhet åt mattor? Det finns många som förstår dig.

Även om de flesta svenskar har mattor hemma så är det inte alla som tänker så mycket på dem. Men mattan förtjänar mer kärlek än den får. Som tur är håller det på att bli så. En viktig orsak är att fler och fler svenskar har bakgrund i länder där man har en helt annan relation till mattor. Men även en gammal inhemsk mattradition har kommit till heders igen. När intresset för både hantverk och återvinning nu är större än på länge innebär det ett stort intresse för trasmattor, både att tillverka dem och att plocka fram gamla mattor och lägga ut på golvet.

Några skäl till att ha mattor är:

  • De dämpar ljudet. Om du har småbarn kommer du att märka en markant skillnad, även om det inte blir helt tyst. En matta på golvet i vardagsrummet kan också göra att stereon låter bättre, eftersom ljudreflektionerna minskar.
  • De är sköna att gå på, framför allt när temperaturen sjunker utomhus. Har man en skön matta på golvet kan man sänka inomhustemperaturen någon grad, eftersom det oftast är golvet som upplevs som kallast i ett rum. Detta uppskattas inte minst i badrum med klinkergolv.
  • De är vackra. I de länder där man tillverkar orientaliska mattor, sådana som ofta kallas persiska mattor, är det inte ovanligt att man hänger upp dem på väggarna. En äkta matta av bra kvalitet kan ha lika stort konstnärligt värde som en målning eller en skulptur.

Genom att väva trasmattor av gamla kläder eller andra kasserade textilier minskar man dessutom sopberget, och gör en insats för miljön. Till skillnad från heltäckningsmattor, som har ganska dåligt rykte i Sverige, så går det att tvätta, eller på annat sätt rengöra, en vanlig matta.

Tänk på det härPersiska mattor

Det finns dock flera saker man bör se upp med när man köper en matta. Om man köper en ny matta av den typ som brukar kallas ”persisk” bör man förvissa sig om att den inte är knuten av barn, åtminstone inte under tvång. De flesta matthandlare köper idag från leverantörer som har anställda kontrollanter som kontrollerar att det inte förekommer barnarbete i de byar där mattorna tillverkas. Tidigare var det ett tecken på kvalitet att mattorna var knutna av barn, eftersom de har mindre händer och därmed kan dra åt knutarna hårdare. Men idag har de flesta, även i de byar där mattorna tillverkas, en annan syn på barn.

En annan fallgrop är försäljare av falska mattor. Detta hände t.ex. ett par på Lidingö, som lurades av en försäljare som dök upp utanför deras hem. Paret köpte mattor för sammanlagt 18 000 kr, men senare visade det sig att mattorna inte var äkta. Mer om detta finns att läsa i tidningen Mitt i. Frågan är hur stor sannolikheten är att det här brottet kommer att uppklaras.

I Sverige finns en förening för samlare av orientaliska mattor. Föreningen heter Pazyryk, Mer om Pazyryk finns att läsa här.